Krijg inzicht in de aanwezige microbiologie in je bodem of compost met een bodemvoedselweb-analyse.

Wat is een
bodemvoedselweb-analyse?

Een bodemvoedselweb-analyse is een meting van de aanwezige micro-organismen in een bodem, compost, compostthee of -extract. Het aantal of de biomassa wordt gemeten van de belangrijkste groepen micro-organismen: bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden. 

Anders dan bij een reguliere bodemanalyse geeft een analyse van het bodemvoedselweb inzicht in het functioneren van de bodem: de cyclus van voedingsstoffen, de vorming van een gezonde bodemstructuur en de natuurlijke onderdrukking van eenjarige pioniersvegetatie (onkruid), ziekten en plagen.

Ook meten we de verhoudingen tussen verschillende micro-organismen en bepalen we in hoeverre deze aansluiten bij de wensen van het beoogde gewas.

Meten we een disbalans in het bodemvoedselweb? De Compostkeuken brengt je graag in contact met een professionele Bodemvoedselweb-consultant, die kan helpen de vitale functies van de bodem op natuurlijke wijze te herstellen.

 

Een bodemvoedselweb-analyse meet:

  • Biomassa actieve schimmels
  • Biomassa oomycetes 
  • Aantal nematoden (per functiegroep)
  • Aantal protozoa (ciliaten, amoeben, flagellaten)
  • Biomassa actinobacteriën
  • Biomassa actieve bacteriën
  • Verhouding schimmels en bacteriën (F:B ratio’s)

De micro-organismen in een bodem
zijn verantwoordelijk voor een aantal onmisbare
bodemfuncties. Een bodemvoedselweb-analyse
geeft daarom daadwerkelijk inzicht in de 
gezondheid van een bodem.

Een bodemvoedselweb-analyse
geeft inzicht in:

Een intact Bodemvoedselweb geeft planten onbeperkt toegang tot de voedingsstoffen uit organisch materiaal én het bodemgesteente zelf, dat vanuit diep in de aarde voortdurend wordt aangevoerd.

Een bodemvoedselweb-analyse kan in kaart brengen in hoeverre deze natuurlijke cyclus kan plaatsvinden, en ontbrekende schakels aan het licht brengen.
Het Bodemvoedselweb is verantwoordelijk voor de opbouw van een gezonde, sponsachtige bodemstructuur, waarin plantenwortels en zuurstof diep kunnen doordringen, en water en voedingsstoffen worden vastgehouden.

Een bodemvoedselweb-analyse laat zien of een gezonde structuuropbouw aanwezig is.
Een gezonde bodem huist een grote diversiteit aan micro-organismen die de groei van ziekteverwekkers tegengaan. De aanwezigheid van signaalorganismen kan informatie geven over de huidige omstandigheden.

De verhouding tussen schimmels en bacteriën is van invloed op de groei (of onderdrukking) van onkruiden.

Een bodemvoedselweb-analyse geeft inzicht in de soortensamenstelling van de bodem, en daarmee in haar natuurlijke weerbaarheid.
Kijk voor een uitgebreide uitleg op de website van de Soil Food Web School

Wat kun je verwachten?

icoon-vraagstelling
Vraagstelling & offerte
 

De Compostkeuken helpt bij het formuleren van een heldere vraagstelling. Naar welke informatie over de bodem, planten of compost gaat de interesse?

De vraagstelling bepaalt grotendeels de omvang van de analyse. Na het in kaart brengen van de wensen en mogelijkheden ontvang je een vrijblijvende offerte.

icoon-sample
Samples & analyse
 

De Compostkeuken begeleidt met heldere instructies bij het nemen van betrouwbare bodemsamples. Geef je het nemen van samples liever uit handen? In overleg komen we langs om de samples te verzamelen.

Hierna worden de samples binnen 5 werkdagen geanalyseerd onder de microscoop.

icoon-results
Resultaten & toelichting
 

Je ontvangt de resultaten van de analyse per e-mail middels een rapport.

We maken een afspraak voor een mondelinge toelichting en voor het beantwoorden vragen.

Neem contact op voor meer informatie
en een vrijblijvende offerte.

Telefoonnummer

06 41892621

E-mailadres

Nikki@compostkeuken.nl

Locatie

Koningshoeven 62
5018AB Tilburg