Duik diep mee de bodem in en ontdek de geheimen van het Bodemvoedselweb.

Wil jij terug naar de basis van het ecosysteem, waar zelfs het allerkleinste een groot verschil maakt?


Wil je de biologische bodemprocessen begrijpen, en ermee samenwerken voor de sterkste, gezondste planten?

Inspirerende praktijkvoorbeelden en tips van professionals krijgen, die je zelf kunt toepassen in jouw voedselsysteem?

En ervaringen uitwisselen met mensen op een soortgelijk pad?

Dan is deze cursus zeker iets voor jou!

In een tijd waarin het bodemleven op veel plekken is verdwenen, de grenzen van ons voedselsysteem steeds duidelijker zichtbaar worden, en de wereldpopulatie doorgroeit, wordt de roep om duurzame oplossingen steeds luider.  Gelukkig bevinden die oplossingen zich recht onder onze voeten – we hoeven ze alleen maar de kans te geven.

 

 

De Cursus Bodemleven geeft je de inzichten om samen te werken met de bodem als het levende ecosysteem dat ze is.

Je verdiept je begrip van de vitale bodemfuncties en krijgt de kennis, inspiratie en praktische tools om een gezonde en productieve bodem op te bouwen, in harmonie met de natuur.

Wat kun je van de cursus verwachten?

Je kunt rekenen op een gestructureerde lesopbouw en heldere uitleg van een enthousiaste, bevlogen docent. De afwisselende werkvormen laten je de lesstof zien, voelen en ervaren, zodat de fascinerende wereld van de micro-organismen echt voor je tot leven komt en je steeds naar huis gaat met een nieuwe dosis energie! 

Het werk van Dr. Elaine Ingham vormt een sterke theoretische basis die hand in hand gaat met de praktijk. Je krijgt demo’s te zien, zet zelf bodemproeven op, en de microscoop is nooit ver weg. Tijdens rondleidingen en excursies langs verschillende voedselsystemen ontmoet je pioniers die vanuit hun eigen expertise samenwerken met het Bodemvoedselweb. Zo kun jij leren van inspirerende voorbeelden uit het veld

Dankzij de interactieve werkvormen is er daarnaast veel ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaring met de groep.

Deze cursus stelt je in staat de basis van de voedselpiramide beter te begrijpen.

Met een verbrede blik ga je symptomen en hun onderliggende oorzaken herkennen.

Een inspirerende leslocatie met verzorgde biologische lunch

De cursus vindt plaats in de fijne, ruime cursusruimte van Bio-Boerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek. Hier weten ze als geen ander hoe belangrijk het bodemleven is voor gezonde planten, dieren en mensen. Het natuurinclusieve familiebedrijf werkt al sinds jaar en dag volgens biologische principes, en dat gaan we proeven!

Een heerlijke, biologische lunch is bij de cursusdagen inbegrepen, vers bereid met producten van eigen land. Ook vega(n) behoort tot de mogelijkheden. 

Een investering in een toekomstbestendige basis

De investering voor deze cursus bedraagt €575,-. Dit is inclusief twee excursies, cursusmateriaal, verdiepende lesstof voor thuis, koffie/thee, vier maal een verse, biologische lunch en een flinke lading waardevolle kennis en inzichten.


Betaling in twee termijnen is mogelijk. Neem hiervoor even contact op.

Cursisten ontvangen €25 korting op de Masterclass Levende Compost.

Wat ga je leren?

Met de Cursus Bodemleven duik je de onderliggende wetenschap van het Bodemvoedselweb in. De lesstof wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd, speciaal voor mensen zonder wetenschappelijke of agrarische achtergrond.

Na de cursus…

... ken je de verschillende groepen micro-organismen waaruit een volledig functionerend bodemecosysteem bestaat, en weet je hoe planten en bomen hen in hun wortelzones aansturen. 

… begrijp je hoe de interacties van nuttige bodemmicro-organismen ervoor zorgen dat een constante stroom voedingsstoffen beschikbaar komt voor planten en bomen, voor gezonde planten en voedzame groenten en fruit.

… begrijp je hoe nuttige bodemmicro-organismen voorkomen dat ziekten en plagen planten kunnen aanvallen.

… weet je hoe nuttige micro-organismen structuur in de bodem opbouwen, waardoor bodemerosie wordt voorkomen en tegelijkertijd het waterhoudend vermogen, de infiltratie en de zuurstoftoevoer worden verbeterd. 

… begrijp je hoe de aanwezigheid van nuttige schimmels tot verminderde onkruiddruk leidt.

… ken je de basisprincipes van plantenfysiologie en biochemie. De cursus behandelt de basisbeginselen die nodig zijn om de processen te begrijpen die plaatsvinden in een levende, functionele bodem.

… kun je symptomen van een disbalans in de samenstelling van micro-organismen in de bodem herkennen.

… weet je welke handelingen schadelijk zijn voor het bodemleven en wat je kunt doen om deze te vermijden.

… ken je verschillende praktische methoden om de aantallen nuttige micro-organismen in de bodem te optimaliseren, gericht op de plantensoort die je wilt groeien.

… heb je inzicht in de toepasbaarheid van deze kennis op verschillende soorten projecten en schaalniveau’s.

… weet je hoe je een weerbare plantengemeenschap ontwerpt. 

 

Er is geen betere manier om planten te groeien dan volgens de principes die de natuur zelf ontwikkeld heeft.

Programma

De cursus omvat vijf lesdagen, met steeds twee weken tussen elke lesdag. De lesdagen zijn van 10:00u tot maximaal 17:00u.

 

Lesdag 1  Introductie

Kennismaking, introductie Bodemvoedselweb, de bodem als ecosysteem, rondleiding bij boerderij ‘t Schop, potproef met compostextract – lunch inbegrepen

 

Lesdag 2  Voedingsstoffen

De cyclus van voedingsstoffen, BioComplete compost, jouw bodemmonster onder de microscoop, het bodemleven voeden: case studies – lunch inbegrepen


Lesdag 3  Bodemstructuur

De vorming van bodemstructuur, compactie, excursie naar CSA tuinderij Groentegeweld – lunch inbegrepen


Lesdag 4  Schimmels & Successie

Op excursie naar een voedselbos: natuurlijke successie, de bacterie-schimmelratio, syntropische landbouw potluck lunch op excursielocatie

 

Lesdag 5  Ziekten & Plagen

Ziekteverwekkers voorkomen, ontwerp een weerbare plantengemeenschap met gastdocent Ramon Gadellaa, afsluiting cursus – lunch inbegrepen

Beschikbare datums

Startdatum 28 september

lesdagen op 28 sept, 12 okt, 26 okt, 9 nov en 23 nov
(tweewekelijks op zaterdag)

Telefoonnummer

06 41892621

E-mailadres

Nikki@compostkeuken.nl

Locatie

Koningshoeven 62
5018AB Tilburg