Over de docente

Nikki Daniëls

Met heel veel liefde deel ik sinds 2022 met mijn bedrijf De Compostkeuken het verhaal van het Bodemvoedselweb. Vanuit de overtuiging dat het bodemleven de schakel is tot gezond voedsel, gezonde mensen en een gezonde planeet.

Ik geloof dat we in overvloed kunnen leven. In harmonie met de natuurlijke processen om ons heen, met ontzag voor de intelligentie die 3,5 miljard jaren evolutie met zich meebrachten. 

In mijn cursussen ontdekken we daarom samen wat voor briljante oplossingen de natuur zelf al heeft gevonden. Door te leren welke significante rol zelfs de allerkleinste bacterie speelt ervaren we hoe alles met elkaar in verbinding staat, en ontstaat het vertrouwen om de natuur het zware werk weer meer zelf te laten doen. Vanuit haar eigen wijsheid die, écht, veel groter is dan de onze.

Inspiratie

In een periode van twee jaar werkte ik op verschillende boerderijen en projecten in Nederland, Costa Rica en de VS, waar ik leerde over de gigantische uitdagingen rondom ons complexe voedselsysteem. 

Ik leerde over het belang van een gezonde bodem, als basis voor alles waarvan wij als mensen afhankelijk zijn. Maar ook dat het daarmee wereldwijd steeds armzaliger gesteld is. 

Ik ontmoette inspirerende mensen die ieder op hun eigen manier keihard werkten aan een duurzamer alternatief. Vanuit passie, vastberaden om te laten zien dat het anders kan. 

Hun bezieling en eerbied voor de natuur raakten me enorm. En ik realiseerde me: als je een waardevol en verrijkend verschil wilt maken, dan kan dat al op je eigen paar vierkante meter met een kruiwagen en een hooivork. 

"Ik vind het geweldig om te kunnen laten zien hoeveel bodemprocessen in werkelijkheid biologische processen zijn, en dat we die kennis als teler, hovenier of hobbytuinier kunnen benutten."

Verwonderen en vertrouwen

Tijdens mijn eerste les bij de Soil Food Web School werd mijn verwondering voor de natuur nog eens aangescherpt. De logica van de natuurlijke processen waarover ik leerde! Het ontroerde me. Sindsdien voel ik hoe blij ik word als ik diezelfde verwondering met anderen kan delen.

Ik vind het fantastisch als ik net het ontbrekende stukje informatie kan geven, als een puzzelstukje dat op de juiste plek valt. Net dat kleine beetje kennis dat ervoor zorgt dat je niet meer tegen de natuur in hoeft te gaan met onbedoelde symptoombestrijding, maar doelgericht met haar meewerkt. 

Daarnaast geniet ik ervan om cursisten te inspireren om een meer observerende rol aan te nemen ten opzichte van de natuur, vanuit het vertrouwen dat de oplossing zich aandient wanneer we zelf een stapje achteruit doen. 

Als het op de natuur aankomt zijn we allemaal studenten. 

Laten we samen op onderzoek uitgaan!

Wat cursisten zeggen over de dag-workshop...

Meld je aan voor de nieuwsbrief (3x per jaar).

Volg ons op social media!

Telefoonnummer

06 41892621

E-mailadres

Nikki@compostkeuken.nl

Locatie

Koningshoeven 62
5018AB Tilburg